15 Σεπτεμβρίου, 2024

Αναδρομή στην ιστορία των chat room

Η ιστορία των δωματίων συνομιλίας

Διακομιστές MUD

Το 1978, ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ της Αγγλίας ονόματι Roy Trubshaw δημιούργησε ένα πρόγραμμα υπολογιστή που επέτρεπε στους ανθρώπους να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι φαντασίας από τους υπολογιστές του σπιτιού τους.

Το πρόγραμμα ονομαζόταν MUD, ή Multi-User Dungeon, ως φόρο τιμής στο σύστημα παιχνιδιών που βασίζεται σε ζάρια, γνωστό ως Dungeons and Dragons. Το πρώτο MUD του Trubshaw εξαπλώθηκε σιγά σιγά έξω από το δίκτυο φίλων και γνωστών του, εμπνέοντας άλλους να δημιουργήσουν τις δικές τους εκδοχές του προγράμματος.

Μέχρι το 1994, υπήρχαν περισσότερα από 400 MUD στο Διαδίκτυο και τα θέματά τους εξαπλώθηκαν από το gaming στη γενική συνομιλία σε MUD που σχηματίστηκαν από ομάδες και ενώσεις για να συζητήσουν κοινά ενδιαφέροντα. Τα MUDs υποβιβάστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε εκείνους που γνώριζαν τον υπολογιστή και χρησίμευαν ως τα πρώτα διαδικτυακά δωμάτια συνομιλίας.

IRC Chat

Τον Αύγουστο του 1988, ο Jarkko Oikarinen δημιούργησε το Internet Relay Chat (IRC) ενώ εργαζόταν για το Πανεπιστήμιο του Oulu στη Φινλανδία. Ο αρχικός σχεδιασμός προοριζόταν να υποστηρίξει τις λειτουργίες του πίνακα ανακοινώσεων που επέτρεπαν στους ανθρώπους να συζητούν λογισμικό, ειδήσεις και άλλα θέματα στο διαδίκτυο.

Η αρχική πλατφόρμα IRC chat room διέθετε μόνο έναν διακομιστή και ένα δίκτυο. Οι χρήστες απολάμβαναν τις κοινωνικές πτυχές της συνομιλίας IRC και τη χρησιμοποίησαν για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής απόπειρας πραξικοπήματος το 1991, μεγάλο μέρος του κόσμου αναζητούσε με αγωνία πληροφορίες από την ΕΣΣΔ, όπου τα ΜΜΕ απαγορεύονταν να αναφέρουν.

Οι αναφορές συνομιλίας του IRC έγιναν η μοναδική πηγή ειδήσεων που εγκατέλειψε τη χώρα, διαδίδοντας τη λέξη για το IRC. Από τότε, το IRC έχει αυξηθεί σε αρκετές χιλιάδες δίκτυα. Οι άνθρωποι μπορούν να εγγραφούν διαδικτυακά με ένα όνομα χρήστη IRC που τους επιτρέπει να επισκέπτονται μια σειρά από αίθουσες συνομιλίας για μια ποικιλία θεμάτων.

Java Chat

Το 1991, μηχανικοί υπολογιστών από τη Sun άρχισαν να εργάζονται σε μια γλώσσα προγραμματισμού για το Διαδίκτυο. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Τζέιμς Γκόσλινγκ, δημιούργησε την πρώτη της ολοκληρωμένη γλώσσα που ονομάζεται “Oak” ένα χρόνο αργότερα.

Μέχρι το 1995, η έκδοση της γλώσσας μετονομάστηκε σε Java και ήταν σε θέση να επιτρέψει την εκτέλεση δυναμικών γραφικών και εφαρμογών στο Διαδίκτυο. Πολλοί ιστότοποι κυκλοφόρησαν την Java εκείνη τη χρονιά και με τις πολλές χρήσεις της, δημιουργήθηκαν τα πρώτα δωμάτια συνομιλίας Java.

Η συνομιλία Java ήταν μοναδική στο ότι μπορούσε να ενσωματωθεί σε μια ιστοσελίδα, επιτρέποντας στους ανθρώπους να συμμετέχουν σε αίθουσες συνομιλίας από το πρόγραμμα περιήγησής τους στο Διαδίκτυο. Η τεχνολογία Java συνέχισε να αναπτύσσεται μέχρι που έφτασε σε χρήση σε περισσότερους από 550 εκατομμύρια υπολογιστές το 2003.

Δωμάτια συνομιλίας άμεσων μηνυμάτων

Καθώς η αίθουσα συνομιλίας Java αυξανόταν σε δημοτικότητα, άρχισαν να αναπτύσσονται επίσης αίθουσες συνομιλίας που διατίθενται μέσω υπηρεσιών άμεσων μηνυμάτων. Το 1995, στους υπαλλήλους της AOL δόθηκε η χρήση μιας λίστας φίλων για να επικοινωνούν με άλλους υπαλλήλους στο Intranet τους.

Το AOL Instant Messenger (AIM) κυκλοφόρησε στους συνδρομητές της AOL το 1997 ως ένας τρόπος επικοινωνίας με άλλους χρήστες της AOL. Η έκδοση 2.0 που κυκλοφόρησε το 2001 επέτρεπε σε μη συνδρομητές της AOL να χρησιμοποιούν το messenger και περιλάμβανε επίσης τη χρήση ιδιωτικών αιθουσών συνομιλίας στα οποία οι χρήστες μπορούσαν να προσκαλούν ο ένας τον άλλον να συμμετάσχουν. Yahoo! κυκλοφόρησε το δικό του instant messenger το 1998 και από την έναρξή του, το Yahoo!

Οι χρήστες του Messenger μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε δωμάτια συνομιλίας για διάφορα θέματα για το Yahoo! χρήστες καθώς και ιδιωτικές αίθουσες συνομιλίας. Ενώ η Yahoo! Το Messenger εξακολουθεί να παρέχει πρόσβαση στο Yahoo! ομαδικά δωμάτια συνομιλίας,

Φωνητική συνομιλία

Το νεότερο κύμα βοηθητικών προγραμμάτων συνομιλίας συνδυάζει τηλεδιάσκεψη με δωμάτια συνομιλίας. Γνωστά ως φωνητική συνομιλία, αυτά τα προγράμματα επιτρέπουν στους χρήστες να συνομιλούν, να προβάλλουν μια κοινή προβολή διαφανειών ή μια εφαρμογή και επίσης να ακούν ο ένας τη φωνή του άλλου.

Το NetMeeting από τη Microsoft ήταν το πρώτο πρόγραμμα φωνητικής συνομιλίας που κυκλοφόρησε. Το πρώτο του ντεμπούτο έγινε το 1997, όταν κυκλοφόρησε με τον Internet Explorer 4. Ένα άλλο βοηθητικό πρόγραμμα φωνητικής συνομιλίας που ονομάζεται Paltalk κυκλοφόρησε το 1998 μέσω μιας εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη, γνωστή ως AVM. Το Paltalk κυκλοφόρησε σε διάφορες εκδόσεις έκτοτε και έχει αυξηθεί για να υπερηφανεύεται για πάνω από τέσσερα εκατομμύρια χρήστες.